top button
Flag Notify
    Connect to us
      Facebook Login
      Site Registration Why to Join

    Get Free Puzzle Updates

Facebook Login
Site Registration

calculate the time that will be taken by 6 large taps and 6 small taps together to drain the reservoir?

0 votes
143 views

There was a big pond with two taps - small tap and large tap.

Six large taps can drain the reservoir completely in exactly 12 hours while six small taps will take 18 hours to drain the water.

Now task is to calculate the time that will be taken by 6 large taps and 6 small taps together to drain the reservoir?

posted Jul 5, 2014 by anonymous

Share this puzzle
Facebook Share Button Twitter Share Button Google+ Share Button LinkedIn Share Button Multiple Social Share Button

3 Solutions

0 votes

7 hours 12 minutes

solution Aug 13, 2014 by anonymous
0 votes

Let's assume the reservoir holds 36 liter (lowest common multiple).
6 large taps will drain 36/12 = 3 liter per hour. 6 small taps will drain 36/18 = 2 liter per hour.
Together they drain 5 liter per hour and will empty the reservoir in 36/5 = 7.2 hours = 7 hours, 12 minutes

solution Jun 26, 2015 by Jcm
–1 vote

1 Large TAP will drain in 1 hr - 1/12
6 Large TAP will drain in 1 hr - 6/12 i.e. 1/2

1 Small TAP will drain in 1 hr - 1/18
6 Small TAP will drain in 1 hr - 6/18 i.e. 1/3

So 6 Large and 6 Small Tap will drain in 1 Hr - 5/6

Total Drain time - 6/5 i.e. 1 Hr 12 Minute

solution Aug 13, 2014 by Salil Agrawal



Similar Puzzles
0 votes

Three taps together drains a tank in 5 hours.
If first tap drains this tank in 10 hours alone.
Then what will be the minimum hours taken by the second tap to drain this tank ?

+1 vote

A tank can be filled by the Tap A in 4 Hrs and by Tap B in 6 Hrs. The same tank can be emptied by the Tap C in 8 Hrs. Now suppose we keep all three taps on then how much time it will take to fill?

0 votes

If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do the same in 2 days.
What will be the time taken by 15 men and 20 boys in doing the same type of work?

+1 vote

If 9 boy working 15/2 hours a day can finish a work in 20 days, then how many days will be taken by 12 boy working 6 hours a day to finish the work, it being given than 3 boy of latter type work as much as 2 boy of he former type in the same.

0 votes

A man can swim 3 kmph in still water. If the velocity of stream be 2 kmph .

What is the time taken by him to swim to a place 10 km upstream and back ?

Contact Us
+91 9880187415
sales@queryhome.net
support@queryhome.net
#470/147, 3rd Floor, 5th Main,
HSR Layout Sector 7,
Bangalore - 560102,
Karnataka INDIA.
QUERY HOME
...